PANGPRIS!

Ny deckare om kemi! 

Ren, mjuk och vacker 4:e upplagan

Kemi och funktion hos kosmetika

Nu är 4:e upplagan av "REN, MJUK och VACKER" redo för marknaden. Den är något av en uppslagsbok som är tänkt att hjälpa personer med ett brinnande intresse för hudvård samt professionella som behöver förstå hur produkter för huden fungerar, hur man testar deras prestanda och vad lagstiftningen inom området säger. Med ökad kunskap kan man lättare komplettera det man redan vet och förstå andra aktörer inom området. 
Du blir smartare och kan lättare navigera bland olika möjligheter! Eller som man säger "ta välinformerade beslut".

Jag vill köpa en bok för 150 kr/st plus frakt (50kr)! Swisha till 123 158 2600!

Nu gör vi det ännu enklare att hitta det du letar! Vi svarar nedan på några olika frågor som du kan ha. Vi pekar  på avsnitt i Ren, Mjuk och Vacker där du kan läsa vidare! (OBS sidan under uppdatering, varför knapparna inte fungerar).

Vi ger exempel på hur vi kan hjälpa till!

Rulla ner på sidan och se vanliga frågor, eller sök 

  • Tvåltillverkarens kerhetsbedömning?
  • Influencerns nya hudvårdsserie? Deodorantens allergiVem godkänner produkten?
  • Kemisten undrar om stabilitetstester och belastningstester?
  • Importera? Räcker MSDS? Godkänd märkning?
  • Renare skönhet med vetenskap. Allergi mot nickel? 
  • "Världens bästa fotkräm" All-in-one inklusive patent och vetenskap.
  • Schampo mot allergener i pälsen hos djur? Milda tensider. Ingen kosmetika utan CLP.
  • Mjukgörande krämer och barriärfunktion
  • Sanningen om hudvård? SVTs effekt mot rynkor? Solskydd med ljusets hastighet.
  • Plånboken P1 ger råd om dyr väg till skönhet

Ny i branschen?

Du kanske är en hudterapeut som vill sälja egna produkter på salongen? Eller en tvåltillverkare som tycker om praktisk kemi och och själv tillverkar?
Kanske en influencer som har många följare och får frågor?
Eller en nyanställd kemist eller marknadsförare på ett större företag som vill veta mer om produktutveckling och vad som kan krångla?

Säkerhetsbedömning eller ej?

Jag har hört att man måste ha en säkerhetsbedömning av mina tvålar. Stämmer det?

Marie Lodén svarar

Om du gör en tvål till dig själv så behöver du ingen säkerhetsrapport, utan du ska använda den information som du får om de substanser du köper för att skydda dig själv mot skador etc. Men om du säljer eller ger tvålen till andra så finns det lagar som du måste följa så att din produkt fungerar som den ska och inte skadar användaren. Då behövs en säkerhets-bedömning

Var hittar jag mer info?

Läs mer om Säkerhetsvärdering (kap 6.4, sid 173-177) om hur en bedömning går till. Vill du ha en säkerhetsrapport så finns info på hemsidan om vad vi behöver för att kunna göra en rapport för kosmetika.

Hudterapeuten frågar om ny hudvårdsserie

Jag vill ha en egen hudvårdsserie och sälja!

Marie Lodén svarar

Jättekul! Du kan hud och produkter! Tänk igenom hur dina produkter ska skilja sig från de som du redan känner till. Lägre pris? Bättre förpackning? Andra egenskaper? Du bestämmer vilka regelverk du ska följa baserat på vad produkten ska göra och innehåller. Affärsplan kanske behövs?

Var hittar jag mer info?

På hemsidan hittar du tillverkare  i Sverige. Läs mer om var gränsen går mellan kosmetika, hudläkemedel och medicintekniska produkter (kap 1, sid 15-17) . Läs mer om Produktgrupper kap 7 mjukgörande krämer (sid 193),  solskyddsprodukter (sid 196), brun-utan-sol (sid 201), deodoranter (sid 202), antirynk (sid 205), tvålar, schampon, mjäll (sid 207-214). Se hur man kan testa. Läs mer om olika typer av effekttester (kap 6.3, sid 148) och gör en smart design så att du får ut maximal effekt av studien. 

Kemisten frågar om allergi

En kund klagar på deodoranten som vi säljer. Säger att den ger allergi.

Kontaktallergi Eksem mot deodorant eller skjorta?

Marie Lodén svarar

Huden kan mycket väl reagera på deodoranten, men det kan också vara annat som ligger bakom. Till exempel färgämnet i skjortan. Färg visade sig ligga bakom en hudallergi vid en reklamation av en deodorant som Läkemedelsverket utredde. Tänk igenom svaret till kunden så att du ger bra info.  

Var hittar jag mer info? 

Som tillverkare måste du samla in biverkningar och ta ställning till om produkten har den säkerhet som förväntas. Läs i din säkerhetsrapport om hur bedömaren har resonerat kring risk för biverkningar.   Vanliga biverkningar och vilka substanser som kan ge dessa finns på sid 168-171. Syror ger ofta sveda, medan konserveringsmedel, parfymer och eteriska oljor kan ge allergi. Tidsförloppet för symptomen ger vägledning, läs mer sid 178-179 (6.5 Övervakning och utredning av biverkningar). 

Tvåltillverkaren frågar om godkännande

Kan jag tillverka tvålar hemma? Vem godkänner mina tvålar och tillverkningen?

Marie Lodén svarar

Du själv godkänner dina tvålar! Du ska ha koll på läget och följa de lagar som gäller. Du registrerar dina tvålar i EU:s databas CPNP (Cosmetic Product Notification Portal). Kommunen och Läkemedelsverket gör ibland kontroller av såväl tillverkningen som själva produkten. Kommunen kan behöva ge tillstånd. Läkemedelsverket fakturerar dig årligen 4000 SEK för ditt företag och 600 SEK för varje tvål.  

Var hittar jag mer information?

Tillverkningen av tvålar ska följa god sed, dvs i tillägg till ett tydligt recept så ska du också ha koll på andra rutiner som omgärdar tillverkningen. Du måste exempelvis veta att den råvara du köpt är okey. I standarden ISO 22716 beskrivs sådana rutiner och en sammanfattning hittas på sid 124-125 (kap 5.1.1).  Det du kan kolla vad gäller råvaror finns beskrivet på sid 126-128 (kap 5.1.2 Kvalitetstester på råvaror).  Vi kan inspektera och även hjälpa till med att sätta upp systemet. Du kan köpa standardrutiner av oss.

Nya kemisten frågar

Finns det regler för stabilitetstester? Och vad är ett belastningstest?

Belastningstest Undvik mögel i krämer

Marie Lodén svarar

För kosmetika ska du fundera över vad som kan hända med produkten vid lagring. Kommer den att separera, så att det kommer vatten när du tar av korken? Kommer den att mögla?  Lukta illa? Ändra färg? Försvinner effekten? Vad tycker du kännetecknar produkten? Specifikation? Ex utseende, lukt, konsistens, pH.Du gör ett mikrobiologiskt belastningstest för att kolla att deodoranten bromsar tillväxt av mikroorganismer. Bakterier och svampar förstör produkten och skadar användarna! 

Var hittar jag mer info?

Om produkten klarar >30 månader i rumstemperatur kan man ange det antal månader som produkten är hållbar efter öppnandet; ex 12 M, med PAO symbolen på förpackningen. Du får tips på hur du specificerar produkten (s 128-129) och vilket protokoll du kan använda för att kolla vad som händer vid lagring. Läs kap 5.2 om Stabilitetsstudier (sid 132-134) och skräddarsy för din produkt. OBS! Om den innehåller vatten - Kom ihåg att ha koll på hur den klarar mikroorganismer! Gör belastningstest (Preservative Efficacy Test, Challenge test) sid 130-131 (kap 5.1.3.2).

Importera och sälja i EU?


Kanske har du hittat nya spännande produkter i Japan, Kina, Sydkorea, Thailand eller Turkiet? 

Importören frågar

Kan ni kontrollera att tandkrämen som vi tänker importera från Japan är godkänd för EU?

Märkning kosmetika Imprt

Marie Lodén svarar

Visst kan vi göra det. Börja med att kolla att leverantören har dokument (certifikat) som belyser tillverknings-kvaliteten. Sen kan vi fortsätta med att verifiera att ingredienserna är okey att använda inom EU. Ni behöver också kolla att produktlöftena är okey. Ni kan också behöva en  säkerhetsvärdering, eftersom det inte räcker med exempelvis SDS / MSDS för produkten. Självklart måste ni märka tandkrämen i enlighet med kraven inom Sverige och EU.
Avtal behövs förstås med leverantören och kanske också med Eviderm? 

Var hittar jag mer info?

Ingredienser i kosmetika för EU ska ha ett godkänt namn. Läs mer om ingredienser i kosmetika (kap 4, sid 57-58) och hur de ska namnges inom EU. Vatten heter exempelvis Aqua. Namnen ska man hitta i EU:s databas CosIng (Cosmetic Ingredients), men inte bland de ingredienser som är förbjudna (Annex II).  Vi kan sen göra en säkerhetsbedömning. Inför en sådan behöver vi information om produkten, som exempelvis hur ni tänker märka krämen (se kap 1.1.3 Märkning och säkerhet, sid 18-20) och exempel till vänsterVad ni kan lova om krämen finns det information om på sid 17-18 (kap 1.1.2 Principer för god marknadsföring). Vi kan hjälpa till att kolla om effekten är rimlig utifrån receptet. Läs i kap 5 om Kvalitet och hållbarhet (sid 123-125) så att ni  köper en produkt som går att sälja och ni inte behöver köra på soptippen!

Företaget som satsar större

Kanske vill du satsa stort och utveckla storsäljare med internationell touch? Vi samarbetar gärna med kunder med ambitioner vad gäller innovation. Vi kan utveckla och hjälpa till med patent och underlag till professionella. 

Mineralpudertillverkaren  IDUN Minerals frågar

Vi vill ha renare produkter som inte innehåller allergiframkallande nickel i våra mineralpigment. Hur kan vi kolla?

Marie Lodén svarar

Läkemedelsverket har varnat för höga halter nickel i svarta järn-pigment. Vi undersökte och visade att IDUNs puder är säkra!

Var hittar jag mer info?

Färger är fascinerande och kan verkligen göra skillnad! Ögonskugga, rouge och puder (kap 7.13, sid 224-225) består av färger både i form av partiklar och sådana som löser sig (kap 4.19, sid 113-118). Men färger  kan också innehålla oönskade föroreningar, som exempelvis nickel och bly (sid 29). På uppdrag av IDUN gjorde vi en forskningsstudie som visade att IDUNs pigment inte kunde utlösa hudallergi hos personer med nickelallergi! Även vår säkerhetsbedömning av IDUNs mineralpuder visade mycket hög renhet! 

Vi vill ha "världens bästa fotkräm"

Och den ska skyddas av patent! 

Marie Lodén svarar

Toppenprojekt! Vi utnyttjar all vår kompetens och utvecklar något som vi tror på! Sen gör vi studier och undersöker det vi behöver veta!

Vad hittar jag mer info?

Kunskap om syror, Fuktbindare och keratolytiska ingredienser (kap 4.13, sid 97-104) gav oss idéer om hur vi kunde kombinera på ett sätt som både gav patentskydd och en vetenskapligt bevisad effektiv produkt. Vi valde bort komplexa parfymblandningar och satsade på ren mentol som doftämne.  

Allergenius frågar om schampo och balsam

Kan ni utveckla produkter för hundar så att hundarna blir mindre allergiframkallande och enklare att umgås med? Som exempelvis schampo och balsam som tar bort allergener?

Schampo, Allergenius

Marie Lodén svarar

Självklart! Låter som ett intressant projekt. Min son är allergisk mot katter, men han tål vår hund som är en Lagotto. Hundschampo räknas inte som kosmetika utan ska i stället uppfylla CLP (Classification, Labelling) förordningen. Det är Kemikalieinspektionen i Sverige som ger råd och kontrollerar följsamheten.



Produktutveckling Allergenius. Schampo.
Skin and Formulation 17th Skin Forum. Sept 2019 Clean Barrier

Var hittar jag mer info?

Schampot kan testats på hundar.  Forskare på Karolinska har visat att nivån av allergener minskar
När man utvecklar schampo kan man läsa på om Schampo och  balsam (kap 7.7, sid 208-212) och om hur rengörande tensider fungerar (kap 4.7 sid 73-75).  Vi har till och med gjort en jämförande studie av tensiders irritations-förmåga. Vi har visat att schampot är mycket milt och dessutom innehåller det substanser som lugnar ner huden genom att minska mängden mjäll (svampdödande). Läs om hur man kan undersöka effekt på mjäll (kap 7.8.4, sid 214-215). Vi har till och med testat produkter på frisersalong i Uppsala som vi sen publicerat!

Utbildning

Dina kunder eller du själv kanske vill lära mer om något som vi kan hjälpa till med? Kanske kan vi hjälpa studenter med examensarbeten eller vara med i examination av studenter? Ibland är vi med och handleder. 

Storföretaget Perrigo ville bjuda in

Perrigo önskade vidareutbildning av nyckelpersoner i Norge som behandlar och ger råd till patienter med eksem och andra torrhudssjukdomar.

Mjukgörande krämer
Mjukgörande krämer Utbildning effekt

Marie Lodén svarar 

Kommer gärna och berättar det jag kan! Tillsammans lät vi dermatologer, sjuksköterskor och journalister att lära känna mjukgörande krämer, ingredienser och ta del av den metodik som kan användas för att utvärdera effekten av krämer på hudens torrhet och barriärfunktion. Titta mer på film från LHL Astma og Allergi
Cirka 50 personer deltog i den första teoretiska delen den 16 januari på Rikshospitalet och ungefär hälften var med på andra delen den 30 januari.
Efter den första teoretiska genomgången erbjöds 14 personer att delta i ett test av en experimentell kräm i syfte att se hur utvärdering av effekt kan göras. Den andra delen bestod av praktiska avsnitt, som att känna på krämer och ingredienser, samt se hur en hudanalys kan gå till.

Analys kräm Kosmetiktest

Var hittar jag mer info?

Vill man förkovra sig i mätningar så har vi publicerat en ny artikel på temat i EEMCOs regi. Analys av huden med AquaFlux från Biox på Eviderms lab i Solna).
Om Mjukgörande krämer kan man läsa i kap 7 (s 193-196). Om Lite mer om mätmetoder som adresserar hudens barriärfunktion finns i kap 6.3.1 (s 148-150).

Klicka så ser ni hur det gick till i Oslo.

Ingredienser krämer NMF

SVT undrar om vi kan hjälpa till med "Sanningen om hudvård"

Hur kan man testa effekten av olika ansiktskrämer?

Effekt SVT Sanningen om HUDVÅRD
Sanningen om HUDVÅRD Effekt kosmetika SVT

Marie Lodén svarar

Visst kan vi hjälpa till och ge råd! Upplägg på studier styrs av vad man vill studera och vad man ska ha resultaten till. Vilken effekt man vill testa? Solskydd med ljusets hastighet?  Pigmentfläckar? Rynkdjup? Vad säger man på förpackningen om krämens effekt?

Effekttest kosmetika Rengöring

Var hittar jag mer info?

Solskyddseffekt är den enda kosmetikprodukt där det finns tydliga krav på hur man ska testa och redovisa effekten. Görs med speciell utrustning och erfaren personal. Kraven finns beskrivna i kap 6.3.6 Solskyddseffekt (sid 159-160) och kap 7.2  om Solskyddprodukter (sid 196-201). Dessutom beskrivs  solfilter i kap 4.17 (sid 105-107). Kanske också intresserad av att läsa vår vetenskapliga publikation om kontroverser och regulatoriska utmaningar? Rynkor och pigmentfläckar kräver lite mer av den som vill ha studien gjord. Kan man mäta på helt släta ansikten? Hur och när mäter man?  Tvättar man innan? Får man använda andra krämer samtidigt? Kontrollområden? 

Sveriges Radio undrar om dyra krämer

Är vägen till skönheten dyr?Varför lägger vi så mycket pengar på hudvård och håller produkterna vad de lovar?

Marie Lodén svarar

Konsumenten är intresserad och ta del av det som media förmedlar! 
Läs också vad vi forskare skriver om området!

Effekttest kosmetika Antirynk
Effekt kosmetika Replikat

Var hittar jag mer info?

Lyssna på Sveriges Radio Plånboken! Där säger jag bland annat att många ingredienser ger effekter i provrör men kanske inte alls i huden. Sen kan många krämer vi använder till och med försämra huden och göra den känslig och torr! Vi kan kräva mer som konsumenter! Lägg ut data på hemsidor! Läs vår jämförande studie av en dyr Chanel och den mycket  billigare ACO!  

Studenten utforskar

Demica vill veta mer om rengöring. I sin magisteruppsats utvecklade och undersökte hon ett nytt rengöringsmedel för öronen! 

Marie Lodén svarar

På labbet använde vi råvaror och metoder för att undersöka rengöring och mildheten hos olika blandningar.

Effekttest Rengöring djur

Var hittar jag mer info?

Vi använde oss av tidigare kunskap om tensider. Demica gjorde blandningar, löste upp fetter och rengjorde huden. Hon mätte bland annat hur väl blandningarna tog bort rött läppstift från från huden. Läppstift påminner en del om vax vi har i öronen! Sen gjorde vi ett irritationstest och såg skillnader!

Studenter vid Umeå universitet forskar

Blivande receptarie Nadia Kragensköld adresserar hyaluronsyra i mineralpuder vårterminen 2020, 15 p. Blivande apotekare Fatima Faras  undersökte effekten en experimentell kräm på hudens barriärfunktion (2019), medan Aran Sabir utvecklade och testade ett mineralpuder! 

Marie Lodén svarar

Studenterna kan göra vissa aktiviteter på Eviderms lab i Solna!  Handledarna vid universitetet får ge stöd tillsammans med Marie i forskningsarbetet. Vi hade tur och fick till och med besöka en tillverkare av mineralpuder Tikei i Helsingborg! 

Mineralpuder Examensarbete

Vad kan jag få mer info?

I de fina uppsatserna av studenterna kan vi läsa om utvecklingen. Läs om förändringen av  hudens barriär av Fatima Faras av en kräm.
Och ta del av Nadia Kragenskölds kunskap om hyaluronsyra och effekt på fukthalt och elasticitet. Sist spännande om mineralpuder av Aran Sabir

Texter

Marie Lodén är legitimerad apotekare med fördjupningskurs inom toxikologi. Marie har disputerat och är också docent i experimentell dermatologi vid Uppsala universitet.  År 2009 startade Marie Lodén företaget Eviderm Institute AB som hon sedan dess äger och utvecklar.

Marie Lodén har jobbat med frågor som rör huden i drygt 30 år. Först vid Försvarets Forskningsanstalt i Umeå under 5 år, sedan vid dåvarande Kabi Vitrum under nästan 2 år och under 22 år på ACO; vid ACO Läkemedel, ACO Hud och ACO Hud Nordic. Marie var Forsknings-, Utvecklings- och Kvalitetschef vid ACO sedan 1992 och ingick i företagets ledningsgrupp. Hon har genomgått den 1-åriga utbildningen (10v) i Integrerat Ledarskap vid Handelshögskolan.

Under hennes tid vid ACO femfaldigats omsättningen och flera hundra nya produkter lanserades. Merparten av produkterna var kosmetika men även hudläkemedel, medicintekniska produkter och biocider. Marie Lodén har också varit utsedd av Läkemedelsverket som sakkunnig (QP, Qualified Person) för partihandelsverksamhet.

Marie Lodén har varit ansvarig för dokumentation och utveckling av läkemedelsprodukter och författat flera kliniska expertrapporter (Clinical Overviews) för 8 olika läkemedelssubstanser som blivit godkända av Läkemedelsverket för utvärtes behandling (lösning, gel, kräm, emulsion).  

I tillägg till dessa kliniska expertrapporter har Marie säkerhetsbedömt ett utvärtes läkemedel baserat på vetenskaplig dokumentation i bibliografisk ansökan (Non Clinical Overview), samt utrett nedbrytningsprodukter av läkemedel och kvalificerat innehållet av dessa. Marie har också utvecklat nya medicintekniska produkter (kategori IIa), effekt- och säkerhetsbedömt med godkänt resultat. Förutom dessa toxikologiska rapporter har hon säkerhetsbedömt minst kanske 1000 kosmetiska produkter enligt gällande kosmetikförordning, samt gjort avancerade toxikologiska litteraturgenomgångar av andra kemiska produkter som används på människor.

Marie Lodén är aktiv inom forskningen och har publicerat mer än 50 originalartiklar i refereegranskade tidskrifter, 40 översiktsartiklar samt några patent och patentansökningar, se nedan. Nedan finns också certifikat och universitetsdokument som visar hennes akademiska kvalifikationer.

Marie är ofta anlitat som referee av olika internationella tidskrifter och har också varit med i flera betygsnämnder för olika doktorsavhandlingar. Hennes forskningsintresse är fokuserat på hudens barriärfunktion och känslighet för eksem. Dessutom har hon varit redaktör för de internationella böckerna Treatment of dry skin syndrom; The art and science of moisturizers samt "Dry Skin and Moisturizers; Chemistry and Function" tillsammans med Howard Maibach. Marie har också skrivit den svenska boken om "Ren, Mjuk och Vacker; Kemi och Funktion hos Kosmetika" som givits ut i tre upplagor av Apotekarsocieteten. Den senaste 4:e upplagan lanseras 2021.

Marie Lodén Curriculum Vitae

Vetenskapliga publikationer. Originalartiklar.

  1. Lodén M. Ethanol-based disinfectants containing urea may reduce soap sensitivity. Dermatitis. 2020;31: 328-332.
  2. Comparison of Moisturising Creams for the Prevention of Atopic Dermatitis Relapse. A Randomised Double-Blind Controlled Multicentre Clinical Trial. Åkerström U. Reitamo S, Langeland T, Berg M, Rustad L, Horhonen, L, Loden M, Wiren K, Grände M, Skare, P, Svensson Å. Acta Derm Venereol, 2015; 95:587-592.
  3. Albèr C, Buraczewska-Norin I, Kocherbitov V, Saleem S, Lodén M, Engblom J. Effects of water activity and low molecular weight humectants on skin permeability and hydration dynamics - a double-blind, randomized and controlled study.Int J Cosmet Sci. 2014;36:412-8
  4. Lodén M, von Scheele J, Michelson S. The influence of a humectant-rich mixture on normal skin barrier function and on once- and twice-daily treatment of foot xerosis. A prospective, randomized, evaluator-blind, bilateral and untreated-control study. Skin Res Technol. 2013; 19, 438-445.
  5. Lodén M, Nilsson, G, Parvardeh, Neimert Carne K, Berg M. No skin reactions to mineral poweders in nickel-sensitive subjects. Contact Dermatitis. 2012; 66: 210-214.
  6. Lodén M, Wirén K, Smerud K, Meland N, Hønnås H, Mørk G, Lützow-Holm C, Funk J, Meding M. The effect of a corticosteroid cream and a barrier-strengthening moisturizer in hand eczema. A double-blind, randomized, prospective, parallel group clinical trial. J Eur Acad Dermatol Venerol .2012; 26:597-601.
  7. Lodén M, Wirén K, Smerud K, Meland N, Hønnås H, Mørk G, Lützow-Holm C, Funk J, Meding M. Treatment with a Barrier-strengthening Moisturizer Prevents Relapse of Hand-eczema. An Open, Randomized, Prospective, Parallel Group Study. Acta Derm Venerol; 2010: 90: 602-606l.
  8. Wirén K, Nohlgård C, Nyberg F, L Holm L, Svensson M, Johannesson A, Wallberg P, B BerneB, Edlund F, Lodén M. Treatment with a barrier-strengthening moisturizing cream delays relapse of atopic dermatitis. A prospective and randomized controlled clinical trial. JEADV, 2009;23: 1267-1272.
  9. Buraczewska I, Berne B, Lindberg M, Lodén M, Törmä H. Moisturizers change the mRNA expression of enzymes synthesizing skin barrier lipids. Arch Dermatol Res, 2009; 301; 587-594.
  10. Wirén K, Frithiof H, Sjöqvist C, Lodén M. Enhancement of bioavailability by lowering of fat content in topical formulations.Br J Dermatol. 2009, 160:552-556.
  11. Buraczewska I, Berne B, Lindberg M, Lodén M, Törmä H. Long-term treatment with moisturizers affects the mRNA levels of genes involved in keratinocyte differentiation and desquamation. Arch Dermatol Res. 2009; 301:175-181.
  12. Buraczewska I, Broström U, Lodén M. Artificial reduction in transepidermal water loss improves skin barrier function. Br J Dermatol. 2007;157:82-6.
  13. Sahlin A, Edlund F, Lodén M. A double-blind and controlled study on the influence of the vehicle on the skin susceptibility to stinging from lactic acid. Int J Cosm Sci 2007; 29:385-390.
  14. Buraczewska I, Berne B, Lindberg M, Törmä H, Lodén M. Changes in skin barrier function by long-term treatment with moisturizers. Br J Dermatol 2007; 156: 492-498.
  15. Halvarsson K, Buraczewska I, Lodén M. Facial anti-wrinkle cream: influence of product presentation on effectiveness. A randomised and controlled study. Skin Res & Technol, 2007; 12: 189-194.
  16. Lodén M, Åkerström U, Lindahl K, Berne B. A Novel Method for Studying Photolability of Topical Formulations: A Case Study of Titanium Dioxide Stabilization of Ketoprofen. J Pharm Sci,  2005; 23;94:781-787.
  17. Buraczewska I, Lodén M. Treatment of surfactant-damaged skin in humans with creams of different pH. Pharmacology, 2005; 73:1-7.
  18. Lodén M, Bárány E, Mandahl P, Wessman C. The influence of urea treatment on skin susceptibility to surfactant-induced irritation: A placebo-controlled and randomized study. Exogen Dermatol, 2004;3:1-6.
  19. Lodén M, Kuzima N, Nyrén M, Edlund F, Emtestam L. Nickel susceptibility and skin barrier function to water after treatment with a urea-containing moisturizer. Exog Dermatol 2004; 3: 99-105.
  20. Kuzmina N,  Nyrén M,  Lodén M, Edlund F, Emtestam L. Effects of pre-treatment an emollient containing urea on nickel allergic skin reactions Acta Derm Venereol 2004; 84:1-4.
  21. Lodén M, Åkerström U, Lindahl K, Berne B. Bioequivalence determination of topical ketoprofen using a dermatopharmacokinetic approach and excised skin penetration. Int J Pharm. 2004; 284: 23-30.
  22. Lodén M, Buraczewska I, Edlund F. Irritation potential of shower oils before and after use.  Br J Dermatol, 2004; 150: 1142-1147.
  23. Lodén M, Buraczewska I, Edlund F. The irritation potential and reservoir effect of mild soaps. Contact Dermtitis, 2003; 49: 91-96.
  24. Duval C, Lindberg M, Boman A, Johansson S, Edlund F, Lodén M. Differences among moisturizers in affecting skin susceptibility to hexyl nicotinate, measured as time to increase skin blood flow. Skin Res & Technol 2003;9:59-63.
  25. Lodén M, Wessman C. Mascaras may cause contact dermatitis. Int J Cosm Sc, 2002; 24:1-4.
  26. Lodén M, Andersson A-C, Andersson C, Bergbrant I-M, Frödin T, Öman H, Sandström MH, Särnhult T, Voog E, Stenberg B, Pawlik E, Preisler-Häggqvist A, Svensson Å, Lindberg M. A double-blind study of the effect of glycerin and urea on dry, eczematous skin in atopic patients.  Acta Derm Venereol 2002;82:45-47.
  27. Lodén M, Andersson AC, Andersson C, Frödin T, Öman H, Lindberg M. Instrumental and dermatologist evaluation of the effect of glycerine and urea on dry skin in atopic dermatitis. Skin Res & Technol, 2001; 7: 209-213.
  28. Jansson T, Lodén M. Strategy to decrease the risk of adverse effects of fragrances in cosmetic products. Am J Contact Derm 2001; 12: 166-169.
  29. Lodén M, Wessman C. The influence of a cream containing 20% glycerin and its vehicle on skin barrier properties. Int J Cosm Sc 2001; 23: 115-120.
  30. Bárány E, Lindberg M, Lodén M. Unexpected skin barrier influence from nonionic emulsifiers. Int J Pharm 2000; 195:189-195.
  31. Bárány E, Lodén M. Content of fragrance-mix ingredients and customer complaints of cosmetic products. J Am Cont Derm 2000;11:74-79.
  32. Lodén M, Bárány E. Skin identical lipids versus petrolatum in the treatment of tape-stripped and detergent pertubed human skin.  Acta Derm Venerol 2000; 80: 412-415.
  33. Lodén M, Wessman C. The anti-dandruff efficacy of a shampoo containing piroctone olamine and salicylic acid in comparison to that of a zinc pyrithione shampoo. Int J Cosm Sc 2000; 22: 285-289.
  34. Bárány E, Lindberg M, Lodén M. Biophysical characterization of skin damage and recovery after exposure to different surfactants. Contact Dermatitis 1999; 40: 98-103.
  35. Lodén M, Andersson A-C, Lindberg M. Improvement in skin barrier function in patients with atopic dermatitis after treatment with a moisturizing cream (Canoderm®). Br J Dermatol 1999; 140: 264-267.
  36. Andersson A-C, Lindberg M, Lodén M. The effect of two urea-containing creams on dry, eczematous skin in atopic patients. I. Expert, patient and instrumental evaluation. J Dermatol Treat 1999; 10:165-169.
  37. Lodén M, Andersson A-C, Lindberg M. The effect of two urea-containing creams on dry, eczematous skin in atopic patients. II. Adverse effects. J Dermatol Treat 1999;10:171-175.
  38. Lodén M, Andersson AC, Lindberg M. The number of minor diagnostic features in patients with atopic dermatitis correlates with dryness severity.  Acta Derm Venereol (Stockh) 1998; 78: 387-388.
  39. Lodén M. Barrier recovery and influence of irritant stimuli in skin treated with a moisturizing cream. Contact Dermatitis 1997;36: 256-260.
  40. Lodén M. Urea containing moisturizers influence barrier properties of human skin. Arch Dermatol Res 1996:288:103-107.
  41. Lodén M, Andersson AC. Effect of topically applied lipids on surfactant-irritated skin. Br J Dermatol 1996;134:215-220.
  42. Lodén M, Boström P, Kneczke M. The distribution and keratolytic effect of salicylic acid and urea in human skin. Skin Pharmacol. 1995:8:173-178.
  43. Lodén M, Hagforsen E, Lindberg M. The presence of body hair influences the measurement of skin hydration with the corneometer. Acta Derm Venereol (Stockh) 1995:75: 449-450.
  44. Meijer J, Lodén M. Stability analysis of three UV-filters using HPLC. J Liq Chromatogr 1995; 18:1821-1832.
  45. Lodén M, Olsson H, Axéll T, Linde YW. Friction, capacitance and transepidermal water loss (TEWL) in dry atopic and normal skin. Br J Dermatol 1992;126:137-141.
  46. Lodén M, Olsson H, Skare L, Axéll T. Instrumental and sensory evaluation of the frictional response of the skin following a single application of five moisturizing creams.  J Soc Cosmet Chem 1992; 43:13-20.
  47. Lodén M. The increase in skin hydration after application of emollients with different amounts of lipids. Acta Derm Venereol (Stockh) 1992: 72:327-330.
  48. Lodén M, Lindberg M. The influence of a single application of different moisturizers on the skin capacitance. Acta Derm Venereol (Stockh) 1991; 71: 79-92.
  49. Lodén M. The simultaneous penetration of water and sodium lauryl sulfate through isolated human skin. J Soc Cosmet Chem 1990;41:227-233.
  50. Lodén M, Bengtsson A. Mechanical removal of the superficial portion of the stratum. Corneum by a scrub cream: Methods for the objective assessment of the effects. J Soc Cosmet Chem 1990;41:111-121.
  51. Lodén M, Fayersson Y. The synthetic peptide GRF (1-29)-NH2 with growth hormone releasing activity penetrates human epidermis in vitro. Acta Pharm Suec 1988; 25: 27-30.
  52. Linde YW, Bengtsson A, Lodén M. ”Dry” skin in atopic dermatitis. II. A surface profilometric study. Acta Derm Venereol (Stockh) 1989: 69: 315-319.
  53. Lodén M. The in vitro permeability of human skin to benzene, ethylene glycol, formaldehyde, and n-hexane. Acta pharmacol et toxicol 1986; 58: 382-389.
  54. Lodén M. The effect of 4 barrier creams on the absorption of water, benzene, and formaldehyde into excised human skin. Contact Dermatitis 1986; 14: 292-296.
  55. Lodén M. The in vitro hydrolysis of diisopropyl fluorophosphate during penetration through human full-thickness skin and isolated epidermis. J Invest Dermatol 1985; 85: 335-339.

Morbi in sem

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.

Översikter

  • Lodén M, Wahlund G, Surber C. Crossing the borders. Access to the different regulatory categories of the European skin care products. HPC Today. 2020:15(4):67-69.
  • Treatments improving skin barrier function. Lodén M. Curr. Probl. Dermatol. 2016:49:112-22.
  • Interactions between the stratum corneum and topically applied products: regulatory, instrumental and formulation issues with focus on moisturizers. Lodén M. Br J Dermatol. 2014;171 Suppl 3:38-44
  • Hydrating substances. Lodén M. pp 93-102, In "Handbook of Cosmetic Science and Technology". 4th ed. Barel A, Paye M, Maibach HI (eds). CRC Press, 2014.
  • Moisturizers in the Prevention and Treatment of Hand Eczema. Lodén M. pp 279-294. In "Textbook of Hand Eczema". Alikhan A, Lachapelle JM, Maibach HI,l (eds) Springer-Verlag, 2014.
  • Moisturizers as Cosmetics, Medicines, or Medical Device? The Regulatory Demands in the European Union. Sörensen A, Landvall P, Lodén M. pp3-16, in "Treatment of Dry Skin Syndrome. The Art and Science of Moisturizers". Lodén M, Maibach (eds), Springer, 2012.
  • The use of urea in the treatment of dry skin. Lodén M, in Treatment of Dry Skin Syndrome. The Art and Science of Moisturizers". Lodén M, Maibach H (eds), Springer, 2012.
  • Effect of moisturizers on epidermal barrier function.
    Lodén M. Clin Dermatol. 2012; 30:286-96.
  • Lodén M, Landvall P. Topical treatments: Pharmaceutical, medical device or cosmetic? Regulatory Rapporteur. 2011; 8: 22-25.
  • Lodén M, Beitner H, Gonzalez H, Edström DW, Åkerström U, Austad J, Buraczewska-Norin I, Matsson M, Wulf HC. Sunscreen use: Controversies, challenges and regulatory aspects. Br J Derm.DOI: 10.1111/j.1365-2133.2011.10298
  • Loden M,Hydrating substances. Pp 107-119, In Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3nd edition, edited by André O. Barel, Marc Paye, Howard I. Maibach informa healthcare 2009.
  • Lodén M. Urea as a moisturizing and barrier-enhancing ingredient. Pp.335-346. In: Skin Moisturization, 2nd edition, Ed. Rawlings AV, Leyden JJ. 2009
  • Lodén M. Prevention or promotion of dryness and eczema by moisturizers? Exp Rev 2008; 3:667-676.
  • Lodén M, Ungerth L, Serup J. Changes in European Legislation Make it Timely to Introduce a Transparent Market Surveillance System for Cosmetics. Acta Derm Venereol 2007;87:485-92.
  • Halvarsson K, Lodén M. Increasing quality of life by improving the quality of skin in patients with atopic dermatitis. Int J Cosm Sci 2007; 29: 69-83.
  • Loden M,Hydrating substances. Handbook of Cosmetic Science and Technology, 2nd edition, edited by Marc Paye, A. O. Barel, Howard I. Maibach 2006, 2rd ed .
  • Lodén M. Atopic dermatitis and other skin diseases. Pp 333-343. In: Bioengineering of the Skin: Skin Imaging and Analysis. Ed. Wilhelm KP, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton. 2006.
  • Lodén M. Clinical evidence for the use of urea. Pp 211-225. In: Dry Skin and Moisturizers: Chemistry and function. 2nd ed. Ed: Lodén M. Maibach HI. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, 2006.
  • Lodén M. Hydrating substances. Pp 265-280. In: Handbook of cosmetic science and technology. 2nd ed. Paye M, Barel AO, Maibach HI. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton. 2006.
  • Lodén M, Lindberg M. Moisturizers and irritant contact dermatitis. Pp 445-453. In: Irritant Dermatitis. Chew A-L, Maibach HI (eds). Springer-Verlag, Berlin.2006.
  • Lodén M. The clinical benefit with moisturisers. JEADV 2005; 19: 672-688.
  • Loden M. Do moisturisers work? J Cosm Derm, 2004; 2, 141-149.
  • Lodén M. Moisturizers. Pp 219-246. In: Cosmeceuticals and Active Cosmetics. 2nd ed. Elsner P, Maibach HI (eds)
  • Lodén M. Transepidermal water loss and dry skin. Pp 171-185, In: Bioengineering and the Skin. Water and stratum corneum. Fluhr J, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. (eds) CRC Press Boca Raton, USA. 2005.
  • Lodén M. Hydration and Moisturizers. Pp. 295-306. In Bioengineering and the Skin. Water and stratum corneum. Fluhr J, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. (eds) CRC Press Boca Raton, USA. 2005.
  • Lodén M, Lindberg M. Testing of Moisturizers. Pp 387-406. In Bioengineering and the Skin. Water and stratum corneum. Fluhr J, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. (eds) CRC Press Boca Raton, USA.
  • Lodén M. Role of topical emollients and moisturizers in the treatment of skin barrier disorders. Am J Clin Derm, 2003; 4: 771-788.
  • Lodén M. The skin barrier and use of moisturizers in atopic dermatitis. Clinics in Dermatology, 2002; 21: 145-157.
  • Lodén M, Edlund F, Jansson T. Strategies to reduce contact allergy to fragrances. Cosmet & Toiletr, 2002; 117:39-45.
  • Lodén M. Skin barrier function: Effects of moisturizers, Cosmet & Toiletr 2001; 116: 31-40.
  • Lodén M : Hydrating substances. Pp 347-360. In:  Handbook of cosmetic science and technology. 2nd ed, Ed:, Barel AO, Paye M, Maibach HI. Marcel Dekker, New York, 2001
  • Lodén M. Efficacy testing of cosmetics and other topical products. IFSCC Magazine, 2000; 3:47-53.
  • Lodén M. Urea. pp 243-250. In: Dry skin and moisturizers. Chemistry and function. Eds Lodén M, Maibach HI. CRC Press, Boca Raton, 2000.
  • Lodén M. Moisturizers. pp. 73-96. In: Drugs versus Cosmetics: Cosmeceuticals, Eds Elsner P, Maibach HI. Marcel Dekker, New York, Basel, 2000.
  • Lodén M. Keratolytics. pp 255-280. In: Dermatopharmacology of topical preparations, Eds Gabard B, Elsner P, Surber C, Treffel P. Springer-Verlag, 1999.
  • Rogiers V, Balls M, Basketter D, Berardesca E, Edwards C, Elsner P, Ennen, Leveque JL, Lodén M, Masson P, Parra J, Paye M, Pierard G, Rodrigues L, Schaefer H, Salter D, Zuang V. Non-invasive methods and their potential use in safety assessment of cosmetics. ECVAM-EEMCO Workshop Report 36, ATLA 1999;27:515-537.
  • Lodén M, Linde YW. Atopic dermatitis and other skin diseases. Pp 251-260. In Bioengineering of the skin: Skin surface imaging and analysis. Eds. Wilhelm KP, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. CRC Press, Boca Raton, 1997.
  • Lodén M. Biophysical properties of dry atopic and normal skin with special reference to effects of skin care products. Acta Derm Venerol 1995; suppl 192: 1-48.
  • Lodén M. 1995. Biophysical properties of dry atopic and normal skin with special reference to effects of skin care products. Acta Universitatis Upsaliensies, Comprehensive Summaries of Uppsala Dissertations from the Faculty of Medicine 521, 60 pp. Uppsala.
  • Lodén M. Biophysical methods of providing objective documentation of the effects of moisturizing creams. Skin Res Technol 1995;1:101-108.
  • Lodén M, Lindberg M. Product testing. Testing of moisturizers. pp 275-279. In: Handbooks of Skin Bioengineering, vol. 1. Water and the Stratum corneum, Eds. Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. CRC Press, Boca Raton, 1994.
  • Lodén M. Detection methods. pp 127-145. In: Methods for skin absorption, eds. Kemppainen BW, Reifenrath WG. CRC Press, Boca Raton 1990.
  • ÖVERSIKTER
  • Myter och möjligheter. Marie Loden 3 juli i Almedalen med Konsumentföreningen Stocksholm

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

    Skrivet av och om Marie

    Översiktsartiklar

    1. Lodén M, Wahlund G, Surber C. Crossing the borders. Access to the different regulatory categories of the European skin care products. HPC Today. 2020:15(4):67-69.
    2. Treatments improving skin barrier function. Lodén M. Curr. Probl. Dermatol. 2016:49:112-22.
    3. Interactions between the stratum corneum and topically applied products: regulatory, instrumental and formulation issues with focus on moisturizers. Lodén M. Br J Dermatol. 2014;171 Suppl 3:38-44
    4. Hydrating substances. Lodén M. pp 93-102, In "Handbook of Cosmetic Science and Technology". 4th ed. Barel A, Paye M, Maibach HI (eds). CRC Press, 2014.
    5. Moisturizers in the Prevention and Treatment of Hand Eczema. Lodén M. pp 279-294. In "Textbook of Hand Eczema". Alikhan A, Lachapelle JM, Maibach HI,l (eds) Springer-Verlag, 2014.
    6. Moisturizers as Cosmetics, Medicines, or Medical Device? The Regulatory Demands in the European Union. Sörensen A, Landvall P, Lodén M. pp3-16, in "Treatment of Dry Skin Syndrome. The Art and Science of Moisturizers". Lodén M, Maibach (eds), Springer, 2012.
    7. The use of urea in the treatment of dry skin. Lodén M, in Treatment of Dry Skin Syndrome. The Art and Science of Moisturizers". Lodén M, Maibach H (eds), Springer, 2012.
    8. Effect of moisturizers on epidermal barrier function.
      Lodén M. Clin Dermatol. 2012; 30:286-96.
    9. Lodén M, Landvall P. Topical treatments: Pharmaceutical, medical device or cosmetic? Regulatory Rapporteur. 2011; 8: 22-25.
    10. Lodén M, Beitner H, Gonzalez H, Edström DW, Åkerström U, Austad J, Buraczewska-Norin I, Matsson M, Wulf HC. Sunscreen use: Controversies, challenges and regulatory aspects. Br J Derm.DOI: 10.1111/j.1365-2133.2011.10298
    11. Loden M,Hydrating substances. Pp 107-119, In Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3nd edition, edited by André O. Barel, Marc Paye, Howard I. Maibach informa healthcare 2009.
    12. Lodén M. Urea as a moisturizing and barrier-enhancing ingredient. Pp.335-346. In: Skin Moisturization, 2nd edition, Ed. Rawlings AV, Leyden JJ. 2009
    13. Lodén M. Prevention or promotion of dryness and eczema by moisturizers? Exp Rev 2008; 3:667-676.
    14. Lodén M, Ungerth L, Serup J. Changes in European Legislation Make it Timely to Introduce a Transparent Market Surveillance System for Cosmetics. Acta Derm Venereol 2007;87:485-92.
    15. Halvarsson K, Lodén M. Increasing quality of life by improving the quality of skin in patients with atopic dermatitis. Int J Cosm Sci 2007; 29: 69-83.
    16. Loden M,Hydrating substances. Handbook of Cosmetic Science and Technology, 2nd edition, edited by Marc Paye, A. O. Barel, Howard I. Maibach 2006, 2rd ed .
    17. Lodén M. Atopic dermatitis and other skin diseases. Pp 333-343. In: Bioengineering of the Skin: Skin Imaging and Analysis. Ed. Wilhelm KP, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton. 2006.
    18. Lodén M. Clinical evidence for the use of urea. Pp 211-225. In: Dry Skin and Moisturizers: Chemistry and function. 2nd ed. Ed: Lodén M. Maibach HI. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, 2006.
    19. Lodén M. Hydrating substances. Pp 265-280. In: Handbook of cosmetic science and technology. 2nd ed. Paye M, Barel AO, Maibach HI. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton. 2006.
    20. Lodén M, Lindberg M. Moisturizers and irritant contact dermatitis. Pp 445-453. In: Irritant Dermatitis. Chew A-L, Maibach HI (eds). Springer-Verlag, Berlin.2006.
    21. Lodén M. The clinical benefit with moisturisers. JEADV 2005; 19: 672-688.
    22. Loden M. Do moisturisers work? J Cosm Derm, 2004; 2, 141-149.
    23. Lodén M. Moisturizers. Pp 219-246. In: Cosmeceuticals and Active Cosmetics. 2nd ed. Elsner P, Maibach HI (eds)
    24. Lodén M. Transepidermal water loss and dry skin. Pp 171-185, In: Bioengineering and the Skin. Water and stratum corneum. Fluhr J, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. (eds) CRC Press Boca Raton, USA. 2005.
    25. Lodén M. Hydration and Moisturizers. Pp. 295-306. In Bioengineering and the Skin. Water and stratum corneum. Fluhr J, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. (eds) CRC Press Boca Raton, USA. 2005.
    26. Lodén M, Lindberg M. Testing of Moisturizers. Pp 387-406. In Bioengineering and the Skin. Water and stratum corneum. Fluhr J, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. (eds) CRC Press Boca Raton, USA.
    27. Lodén M. Role of topical emollients and moisturizers in the treatment of skin barrier disorders. Am J Clin Derm, 2003; 4: 771-788.
    28. Lodén M. The skin barrier and use of moisturizers in atopic dermatitis. Clinics in Dermatology, 2002; 21: 145-157.
    29. Lodén M, Edlund F, Jansson T. Strategies to reduce contact allergy to fragrances. Cosmet & Toiletr, 2002; 117:39-45.
    30. Lodén M. Skin barrier function: Effects of moisturizers, Cosmet & Toiletr 2001; 116: 31-40.
    31. Lodén M : Hydrating substances. Pp 347-360. In:  Handbook of cosmetic science and technology. 2nd ed, Ed:, Barel AO, Paye M, Maibach HI. Marcel Dekker, New York, 2001
    32. Lodén M. Efficacy testing of cosmetics and other topical products. IFSCC Magazine, 2000; 3:47-53.
    33. Lodén M. Urea. pp 243-250. In: Dry skin and moisturizers. Chemistry and function. Eds Lodén M, Maibach HI. CRC Press, Boca Raton, 2000.
    34. Lodén M. Moisturizers. pp. 73-96. In: Drugs versus Cosmetics: Cosmeceuticals, Eds Elsner P, Maibach HI. Marcel Dekker, New York, Basel, 2000.
    35. Lodén M. Keratolytics. pp 255-280. In: Dermatopharmacology of topical preparations, Eds Gabard B, Elsner P, Surber C, Treffel P. Springer-Verlag, 1999.
    36. Rogiers V, Balls M, Basketter D, Berardesca E, Edwards C, Elsner P, Ennen, Leveque JL, Lodén M, Masson P, Parra J, Paye M, Pierard G, Rodrigues L, Schaefer H, Salter D, Zuang V. Non-invasive methods and their potential use in safety assessment of cosmetics. ECVAM-EEMCO Workshop Report 36, ATLA 1999;27:515-537.
    37. Lodén M, Linde YW. Atopic dermatitis and other skin diseases. Pp 251-260. In Bioengineering of the skin: Skin surface imaging and analysis. Eds. Wilhelm KP, Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. CRC Press, Boca Raton, 1997.
    38. Lodén M. Biophysical properties of dry atopic and normal skin with special reference to effects of skin care products. Acta Derm Venerol 1995; suppl 192: 1-48.
    39. Lodén M. 1995. Biophysical properties of dry atopic and normal skin with special reference to effects of skin care products. Acta Universitatis Upsaliensies, Comprehensive Summaries of Uppsala Dissertations from the Faculty of Medicine 521, 60 pp. Uppsala.
    40. Lodén M. Biophysical methods of providing objective documentation of the effects of moisturizing creams. Skin Res Technol 1995;1:101-108.
    41. Lodén M, Lindberg M. Product testing. Testing of moisturizers. pp 275-279. In: Handbooks of Skin Bioengineering, vol. 1. Water and the Stratum corneum, Eds. Elsner P, Berardesca E, Maibach HI. CRC Press, Boca Raton, 1994.
    42. Lodén M. Detection methods. pp 127-145. In: Methods for skin absorption, eds. Kemppainen BW, Reifenrath WG. CRC Press, Boca Raton 1990.