Så skyddar du händerna från uttorkning... 26 mars 2020

Dagar som dessa är det extra viktigt med handhygien.
Men när man tvättar händerna ofta och dessutom använder handsprit, då tar huden stryk.
Det kan sluta med nariga händer och i värsta fall öppna sår. Experternas råd när du tvättar ofta och använder handsprit
av Agneta Elmegård, Katarina Arnstad Elmblad
– För huden är det egentligen ett elände med tvål och vatten i kombination med sprit. Både spriten och tvål löser upp och avlägsnar hudens fetter och naturliga fuktbindare. Kombinationen kan tränga in huden stöka till hudbarriärens uppbyggnad. Man brukar likna det med att skada murbruket i en tegelstensvägg, förklarar Marie Lodén, apotekare och docent i experimentell dermatolog.
Problemen är extra stora inom vården menar hon, där är det vanligt att man använder desinfektionsmedel 25 gånger per dag.
– När man gått över mer till etanol istället för desinficerande tvålar så mår händerna bättre. Så numera rekommenderas etanol inom sjukvården, berättar Lodén.
Vissa tvålar är sämre
En av sakerna man kan tänka på för att lindra fnasighten är att se över valet av tvål och vilka ingredienser den innehåller.
– Vissa tvålar är sämre än andra tvålar, det finns ett ämnen som är extra irriterande och det är sodium lauryl sulfate, som inte ska förväxlas med det betydligt mildare sodium laureth sulfate.
Vad ska man göra om tvättivern har gått över i rödhet och kanske till och med sår?
– När det gäller att skydda mot irritation finns det en hel del handkrämer. De som jag skulle rekommendera är Calmuril, Canoderm, HTH Originalet och så Fenuril. Detta är krämer som innehåller karbamid som binder fukten i huden. Krämer utan fuktbindare verkar vara sämre för huden än krämer med bra fuktbindare. Dåliga krämer kan till och med sätta huden i sämre läge än om man inte använder kräm. Det kan även badoljor göra.
1. Handsprit torkar ut händerna mindre än tvål och vatten
”Generellt kan man säga att handsprit ger mindre torra händer. Därmed inte sagt att man inte också ska tvätta sig med tvål och vatten, men ett gott råd är att alltid ha handsprit till hands”, säger Margareta Frohm Nilsson.
2. Smörj händerna flera gånger om dagen
”Ta för vana att smörja in händerna innan du åker till jobbet, på lunchen och på kvällen när du sitter framför teven. Ha alltid några tuber framme så att du påminns om att smörja in dig.”
På apoteken finns produkter som innehåller karbamid, glycerol eller propylenglykol som alla är mjukgörande substanser, till exempel Helosan och Locobase. 
Om vanliga fuktkrämer inte hjälper kan du behöva produkter som innehåller hydrokortison som finns att köpa i små tuber receptfritt på apoteken.
– För personer som lider av eksem och därför har en sämre hudbarriär eller då de receptfria krämerna inte hjälper kan läkare behöva skriva ut starkare kortison. Tvättar man händerna ofta, som till exempel vårdpersonal, frisörer eller kallskänkor, finns risken att man utvecklar eksem och då kan det behövas fetare krämer. Det är viktigt med en hudkräm som går in i huden, säger hon.
3. Ge händerna extra vård på nätterna
”Ett bra tips är att smörja in händerna med en fet kräm när du går och lägger dig och sov med bomullsvantar”, säger Frohm Nilsson.
4. Använd handskar när du går ut
Skydda händerna från hårt väder och temperaturvariationer genom att ha handskar på dig utomhus.