Tiron - antioxidant mot rynkor?... 25 Januari 2014


Tiron är en syntetisk substans som funnits ett antal år. Upptäckterna i cellkulturer på mitokondrienivå kan vara intressanta för slutresultatet - färre rynkor - men mycket återstår innan man vet något om fördelar och nackdelar i verkligheten.
Till min kännedom har vetenskapen ännu inte bevisat att antioxidanter verkligen kan minska förekomsten av rynkor, så ytterligare en antioxidant behöver inte göra någon skillnad. Tänk på alla vitaminstudier som gjorts som till och med visat att det kan vara farligare med vitamin xyz för ex rökare! Tiron har man exempelvis sett också kunna bromsa kroppens egna dödande av cancerceller, så har man otur så kan behandlingen leda till cancer, vilket ju förstås inte är något att sträva efter.
Att antioxidanter är utomordentligt viktiga försvarsmolekyler i kroppen är däremot oomtvistat, men steget från positiva resulta in vitro av en ny stubstas till bevisad effekt i människokroppen är ganska långt. Men det är spännande och konstruktivt att leta nya positiva effekter jämfört med att hålla på och vara rädd för homeopatiska mängder av potentiellt riskfyllda substanser.