Blockering av vitamin D?... 23 maj 2013

Solskydd är viktigt för att skydda sig mot hudcancer och för att bromsa åldersförändringar i huden. Men solens strålar är också en källa till det livsviktiga D-vitaminet. Forskare har nu sett att många har för låga halter av vitaminet, vilket skapar debatt kring risker med solskyddskrämer.
Men studier visar att halten D-vitamin inte påverkas när vi använder solkrämer i soligt klimat. Däremot ser man att solkrämer blockerar D-vitaminsyntesen under experimentall betingelser. Skillnaden mellan experiment och verklighet kan bero på att: 

Vi tillåter huden att få en gnutta sol även när vi använder solkräm. Kanske innan vi smörjer in oss med solkräm? Vi slarvar när vi använder solkräm och täcker inte hela hudytan? Vi använder ett alldeles för tunt lager eller för låg solskydddsfaktor på krämen? Huden får lite färg på sommaren.

Vi behöver alltså inte oroa oss för att solkrämer ger brist på D-vitamin. Dessutom är maten den pålitligaste källan till vitaminte. Men hur är det med vanliga ansiktskrämer som innehåller solskyddsfaktorer? Där kan man resonera lite annorlunda;

På våra breddgrader behövs inget solskydd på vintern. Inte heller behövs något solskydd på väg till och från jobbet under vår och höst. Det betyder att UV-filtren i vanliga ansiktskrämer inte gör någon nytta under större delen av året. Men på våren när solen börjar titta fram kan solen och huden göra nytta och fylla på vårt behov av D-vitamin. Då kan solskydd i vanliga ansiktskrämer försena vitamintillskottet. På sommaren skulle ansiktskrämer med solskydd kunna vara befogat, men under resten av året balanserar inte nyttan riskerna! UV-filter kan ge allergi och driver kostnaderna! Bättre att medvetet välja rätt kvalitet på solskyddet!